Ljusfabriken Lowimas ljus är alltid tillverkat av 100% stearin eller 100% soja-/rapsvax.

Vi använder ingen paraffin i vår produktion. Paraffin är ju en råoljeprodukt som förutom att det ryker och svärtar ner hem och hus även påverkar exempelvis astmatiker och andra som har svårt att elda ljus hemma.

Våra ljus tillverkas också med obehandlad bomullsveke, för att inte onödiga kemikalier förbränns och släpps ut i luften. Vi anpassar vekens storlek så att så mycket som möjligt ska brinna bort. Oftast bildas då ett sk spindelvävs-mönster som är väldigt dekorativt men det är inget vi riktigt strävar efter utan det är att så mycket som möjligt ska brinna bort.

Våra färgade ljus är bara färgade på utsidan, dels för att det ska brinna bättre då färg, doft och smuts påverkar ljusets brinnförmåga. Men även för att det ska lysa igenom mer i den färg ljuset har.

Vi letar ständigt efter nya råvaror, arbetssätt, formar och älskar att laborera. Det är därför vi har skapat en unik radda av ljus och andra produkter som bara finns hos oss.

Alltså, så hälsosamma och miljövänliga ljus som möjligt, samtidigt som ljusen ska brinna bra och behålla det stilrena! Det är det vi brinner för!

 

Bra att veta om de handgjorda ljusen:

  • De vita ljusen kan, med tanke på det 100 procentiga stearinet stå i soliga fönster och varma utrymmen (max 60 grader) utan att börja rinna eller tappa formen. Färgade ljus, framför allt mörkt färgade kan dock påverkas.
  • För att varje ljus ska brinna så bra som möjligt anpassar vi veken noggrant, detta för att så mycket som möjligt av ljusmassan ska brinna bort. Effekten blir då ofta ett sk ’spindelnätsmönster’. Mönstret blir unikt för varje ljus eftersom det påverkas av yttre faktorer som exempelvis drag och värme.
  • Färgnyanser kan variera.
  • Ytstrukturen är unik för varje ljus.

 

För ni ska njuta av ljusen på bästa sätt så tänk på att:

  • Klippa av veken till 1 cm innan du tänder ljuset för första gången.
  • Placera inte ljusen för nära varandra eller bredvid lättantändliga material!
  • Elda inte i för trånga lyktor, ljuset behöver plats för att brinna fint.
  • Elda ljusen på ett fat, gärna med kant då alla ljus kan rinna.